Bent u klaar voor de ramp?

Man niet bewust van ramp

Bent u klaar voor de ramp?

Wiel-rennen. Boos-aardig. Zeemeer-min. En wat meer in de sfeer van de feestmaand: snoep-goed. Je hebt van die woorden die zichzelf lijken tegen te spreken. Ramp-zalig is er nog zo één. Wij kennen in elk geval niemand die gelukkig wordt van een aardverschuiving of in vervoering raakt van een ransomware-aanval. Om maar wat dichter bij huis te blijven. Het enige wat wij in laatstgenoemde geval wel kunnen doen, is van een ramp een kleine tegenslag maken. En dan doen we dan ook met back-up en disaster recovery.

‘Niet te doen’

Voordat u nu wegklikt en denkt dat u dat toch nooit overkomt: dat dachten twee van onze klanten onlangs ook. De eerste was tevreden met zijn bestaande back-up procedure. Al had hij die eigenlijk nog nooit echt getest. In geval van een servercrash dacht hij dat die zo even teruggezet kan worden. De data inderdaad wel. Maar toen we hem vertelden dat het opnieuw installeren van een Windows-server inclusief updates alleen al een dag duurt en de applicaties terugzetten nog eens twee, begon de klant ongemakkelijk op zijn stoel heen en weer te schuiven. Dat vond hij ‘niet te doen’ en dat zijn we roerend met hem eens. Dat kan, en moet, een stuk sneller.

Toeval

Met disaster recovery van Spot ICT worden niet alleen de data gekopieerd maar maken we een virtuele back-up van de hele server. Daarna bent u al in luttele uurtjes weer in de lucht. Dit noemen we de Recovery Time Objective (RTO). Maar tot welk moment moeten we teruggaan om verloren data te herstellen? Dat bepalen we met de RPO, oftewel Recovery Point Objective. Met onze oplossing worden meermaals per dag back-ups gemaakt, zonder dat gebruikers daar iets van merken. En zo kan de RPO eenvoudig worden teruggebracht van 24 uur na 2. De klant was heel snel om, kunnen we u zeggen! Het toeval wilde dat de klant in kwestie kort daarna door ransomware werd getroffen.

‘Hulpverlening’

Met two factor authentication, wat wij ze hadden geadviseerd, was dat nooit gebeurd maar dat terzijde. Een deel van hun data was gegijzeld en dankzij onze ingreep kort daarvoor was alles in een paar uur hersteld. Bij een andere klant gebeurde vrijwel gelijktijdig hetzelfde. Ook zij hadden kort daarvoor hun bestaande back-ups, nog op tapes en met verouderde software, verruild voor onze oplossing. De eenmalige investering vond men aanvankelijk te hoog maar kon worden opgelost door het in het maandbedrag op te nemen. Twijfelt u over uw back-up systeem? Geen ramp. Onze hulpverleners staan paraat via 088-BELSPOT(2357768) of cs@spotonline.nl