De weg naar de cloud: jong gedaan, oud geleerd?

mensen met verschillende handheld devices

De weg naar de cloud: jong gedaan, oud geleerd?

De cloud is lange tijd door velen gezien als de zoveelste hype die wel zou overwaaien. Inmiddels weten we met z’n allen wel beter en zitten we privé vaak ongemerkt ook al in de cloud. Toch loopt de adoptie bij veel organisaties, zeker die met een gemiddeld ouder personeelsbestand, erg traag. Providers als Google en Microsoft zeggen een versnelling te zien en praten over enkele jaren. Zelf denk ik eerder aan een complete generatie. Tenzij….

Getriggerd

… we de zaken eens omdraaien. We moeten ons om te beginnen realiseren dat nieuwe technologieën in de regel eerst door de consument worden omarmd en dan pas in het bedrijfsleven. Niet andersom. Dat werkt logischerwijs vertragend. Maar hoe meer je van die consumenten in je bedrijf hebt rondlopen, met name de jongeren, hoe eerder die acceptatie wordt getriggerd. Met andere woorden: als ouderen – pak ‘m beet alles boven de veertig – voeden wij niet alleen onze jongeren op, maar zij ons in zekere zin ook. Juist op het gebied van technologie, dus ook de cloud. Zij groeien op in een digitaal tijdperk en weten amper nog wat analoog betekent.

Verjonging

In klassieke bedrijven is het management ook niet piepjong meer en ontbreekt het vaak aan kennis van moderne technologie. En juist zij moeten ook cruciale beslissingen nemen ten aanzien van ICT-zaken. Dat wringt behoorlijk. Niet heel vreemd dus dat het aantal jonge, dynamische bedrijven dat succesvol is, flink is toegenomen. Begrijp me goed: ik ben zelf ook 40+ en ben ook nog van de USB-stickjes. Daarvan ben ik er intussen wel zomaar tien tot vijftien kwijtgeraakt met alle risico’s van dien. Dat is in de cloud in elk geval beter geregeld. Een stuk verjonging kan dus bepaald geen kwaad en wees gerust: de jonkies kunnen nog genoeg van ons leren.

Ouwe sok

Ik meen namelijk te constateren dat het probleemoplossend vermogen en de discipline bij hen hier en daar wel een duwtje kan gebruiken. Eigenlijk zou het hele MKB met minimaal 10 medewerkers verplicht minstens één stagiair in dienst moeten hebben. De weg naar de cloud is er dus wat mij betreft één die we met oud èn jong moeten bewandelen. Nog steeds koudwatervrees? Denk dan eens aan uw geld op de bank. Dat stopt u toch ook niet in een ouwe sok? Als u het beheer van uw geld al uw leven lang probleemloos uit handen geeft, waarom dan uw ICT niet?

Marco Rietdijk

Algemeen Directeur Spot ICT

De weg naar de cloud: jong gedaan, oud geleerd?

Laat dan hieronder uw gegevens achter.