Doe maar gewoon, dat is al gek genoeg!

Doe maar gewoon

Doe maar gewoon, dat is al gek genoeg!

‘Als je maar lang genoeg gewoon blijft, word je vanzelf bijzonder’. Een bekende en treffende reclameslogan van een bekende verzekeraar. Want hoeveel bedrijven presenteren zich niet heel bijzonder en hebben naar eigen zeggen de kip met de gouden eieren in handen? Daar zijn er ook in ons vakgebied genoeg van. De publieke Cloud is een goed voorbeeld.

Geen wolkje aan de Cloud

De bekende cloudgiganten hebben ons doen geloven dat er geen wolkje meer aan de lucht is zolang alles in de publieke Cloud staat. En dat is natuurlijk onzin. Grappig genoeg zijn er nog voldoende klanten met een server in eigen beheer die zeer tevreden zijn. Niet dat er iets is tegen de Cloud, maar er is voldoende keuze uit diverse oplossingen die tevreden kunnen stellen. Wij helpen heel wat klanten om de stap naar de Cloud te maken. Alleen is dat in veel gevallen een hybride cloudoplossing dus een combinatie van publieke en private Cloud.

Wars van de Cloud

Sommige branches zijn min of meer vanuit hun bedrijfscultuur wat wars van de cloud. Hier speelt ook een (vermeend) verlies van controle mee. Daarnaast kan betalingsgedrag een reden zijn. In bepaalde regio’s in het land is het bijvoorbeeld vrij gewoon om alles in één keer af te rekenen in plaats van maandelijks via een abonnement. Ook legitiem. Weer anderen laten de Cloud links liggen uit angst om volledig afhankelijk te zijn van internet. Veel zakelijke dienstverleners zijn bedrijven uit die laatste categorie. Of eigenlijk ‘waren’, onder wie Gewoon Bak Accountants. Als pioniers in hun branche, en dus toch ook een beetje ongewoon, maakten zij tien jaar geleden al de stap naar een data center. Veel van hun concullega’s maakten wat later noodgedwongen dezelfde stap omdat verschillende leveranciers hun domweg geen keus laten en standaard in de cloud werken.

Op ‘excursie’

De angst voor haperende verbindingen die aanvankelijk heerste, is bij Gewoon Bak Accountants opgelost door naast glasvezel in de router een 2e VDSL-lijn op te nemen. Mocht het signaal dan onverhoopt even wegvallen, dan wordt automatisch overgeschakeld op VDSL. Weliswaar minder snel maar nog altijd werkbaar. Als financiële instelling, en dus per definitie verwerker van veel persoonlijke data, heeft een data center als bijkomend voordeel dat beveiliging tegen datalekken doorgaans al goed geregeld is. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld back-ups en software-upgrades. We nemen bij Spot ICT bedrijven met koudwatervrees trouwens regelmatig mee op excursie naar een data center om te laten zien waar hun data staat en hoe dit bewaard wordt.

Kortom: er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Om de juiste te bepalen, tekenen wij altijd eerst het ICT-landschap van de klant uit. Als we vervolgens weten waar zowel zij als hun softwareleveranciers over vijf jaar staan, dan zijn we al bijna halverwege…

Voor meer informatie

Download hier onze "gewone" oplossing.