ICT en ‘de mannetjes’

man zaagt tak af waar hij zelf op zit

ICT en ‘de mannetjes’

Stel, u bent op zoek naar een kundige partij voor pak ‘m beet uw nieuwe badkamer of uw boekhouding. Een kennis van u blijkt daar wel een ‘mannetje’ voor te kennen. Krijgt u daar ook acuut rode vlekken van in uw nek en een knoop in uw maag? Wij wel. Te meer omdat die ‘mannetjes’ zich ook in ons eigen vakgebied blijken te begeven. En hoewel we ergens nog wel begrijpen dat klanten op de kleintjes letten, kan – en zal – het zich vroeg of laat tegen u keren.

Printer of salontafel?

Voorbeelden zijn er genoeg, alleen al in onze eigen dagelijkse praktijk. Zo horen we wel eens dat zo’n mannetje het maar onzin vindt dat onze gemeenschappelijke relatie enkele tientjes per jaar moet betalen voor domeinhosting, terwijl hij ook voor een euro klaar kan zijn. Maar wat als er iets verandert of fout gaat? Dan kun je het zelf oplossen en bijvoorbeeld in een of ander portal gaan zitten knoeien. We hebben een ander geval gehad waarbij een klant met 40 man personeel drie dagen zonder email zat nadat de hostingpartij failliet ging. Ander voorbeeld. Printertje kopen? Makkelijk zat. Een paar joetjes tot een meier bij de Makro en klaar is Klara. Wifi erbij, huppekee. Maar of hij ook geschikt is voor zwaardere toepassingen, mobile of follow-me printing en of de beveiliging in orde is, daar hoor je hem niet over. In zulke gevallen blijkt de printer in kwestie, mits in de originele doos verpakt, hooguit nog geschikt als moderne salontafel.

Net als boekhouden

Even terug naar de vergelijking met een boekhouder. Je kunt je financiën aan een ‘mannetje’ toevertrouwen en het zelfs helemaal alleen doen. Het is echter algemeen bekend dat een goede boekhouder of accountant zichzelf dubbel en dwars terugverdient. Niet alleen omdat hij of zij sneller werkt dan u dat kunt, maar belangrijker nog: hij of zij kent echt alle mogelijke aftrekposten en fiscale vrijstellingen die anders aan uw neus voorbij zouden gaan. In de ICT is het niet anders. De achterbuurman van een zwager van een goede vriend van een kennis (bent u daar nog?) kan best het een en ander van computers weten. Maar houdt dat mannetje wel rekening met uw strategie (en heeft u die überhaupt)? En met de AVG? En in hoeverre zijn termen als ‘agile’ en ‘hybrid cloud’ bij het beste mannetje bekend?

Op glad ijs

Zeker in een tijd van elkaar razendsnel opvolgende technologieën is het schier onmogelijk om, als goedbedoelende hobbyist, overal verstand van te hebben. Laten we wel wezen: als het operationeel al mis kan gaan bij de aanschaf van eerder genoemde printer, hoeveel te meer begeef je je op glad ijs bij meer strategische vraagstukken? En dan hebben we het nog niet eens over efficiencywinst bij de juiste ICT-keuzes. En die leveren al snel veel meer op dan er op de aanschaf is bezuinigd…

Wenst u meer informatie te ontvangen over "ICT en ‘de mannetjes’"?

Laat dan hieronder uw gegevens achter.