ICT en duurzaamheid: ‘match made in heaven’ of water en vuur?

ICT duurzaamheid

ICT en duurzaamheid: ‘match made in heaven’ of water en vuur?

Wie aan duurzaamheid of maatschappelijk verantwoord ondernemen denkt, legt doorgaans niet meteen de link met ICT. Doe je dat wel, dan is de associatie vermoedelijk of heel positief of juist vrij negatief. Enerzijds is de sector namelijk met ontelbare pc’s, servers, netwerkcomponenten en printers een grote energieverslinder en verantwoordelijk voor een flinke schroothoop. Anderzijds biedt ICT-technologie juist talloze mogelijkheden om milieu- en andere duurzaamheidsdoelstellingen over alle branches heen versneld binnen handbereik te brengen. Zeker als Artificial intelligence, Internet of things, Datamining en Blockchain zich ‘straks’ in de strijd gaan mengen.

ICT-innovaties die duurzaamheid bevorderen 

Sinds ruwweg het nieuwe millennium en daarmee het volwassen worden van het internet, is er steeds meer aandacht gekomen voor duurzaamheid in de ICT-sector. Dit heeft gezorgd voor initiatieven op het gebied van energiebesparing en recycling. Daarnaast heeft het ook veel mooie innovaties opgeleverd. Deze lopen uiteen van 3D-printen en een toenemend aantal IoT-toepassingen, tot apps om voedselverspilling tegen te gaan en zuiniger rijgedrag dankzij realtime rijstijlmonitoring. 

Brandstofbesparing en andere toepassingen om ICT groener te maken

Mindful Driving is het positief beïnvloeden van het rijgedrag van berijders van voertuigen middels (realtime) feedback. Hiermee zijn brandstofbesparing tussen 10 en 20% geen uitzondering. Dit betekent alleen al voor busbedrijf Connexxion een jaarlijkse besparing van 5 miljoen liter brandstof. 

Daarnaast kun je denken aan toepassingen als telewerken, e-commerce, teleshoppen en domotica. Omdat je nou eenmaal samen meer bereikt dan alleen, zijn er de laatste decennia allerlei samenwerkingsverbanden ontstaan om ICT groener te maken. 

ICT & Energie

Zo levert Nederland ICT een bijdrage aan acties vanuit het SER Energieakkoord voor duurzame groei. Daarnaast is onze sector in 2008 de Meerjarenafspraak Energie-Efficiëntie (MJA3) aangegaan met de overheid. Dit houdt in dat ICT in 2020 30% efficiënter zal zijn op het gebied van energieverbruik ten opzichte van 2005. Die doelen zijn inmiddels al ruimschoots overtroffen, ondanks de voortdurende stijging van het dataverkeer en de dataopslag. Daarnaast wordt op verschillende manieren de ontwikkeling en toepassing van slimme ICT-oplossingen gestimuleerd. Het doorbraakproject ICT & Energie, dat de toepassing van slimme energiemanagementoplossingen en flexibilisering van energienetwerken vergroot, is hier een mooi voorbeeld van. 

ICT & Milieu

Een stimulans van heel andere orde is de ICT Milieu Award, een initiatief van Stichting ICT Milieu. Deze wordt jaarlijks toegekend aan het meest innovatieve, milieuvriendelijke, duurzame en aansprekende ICT-product op het gebied van recycling van gebruikte ICT-apparatuur, verantwoord materiaalgebruik, vermindering van afvalstoffen of vermindering van energieverbruik. Andere aansprekende, concrete initiatieven die we zijn tegengekomen zijn onder andere: 

  • Het gebruik van ICT voor het milieuvriendelijker organiseren van batchprocessen in de procesindustrie. 
  • Modulair ontworpen wasprogramma’s voor energie- en waterzuinige wasmachines zodat updates kunnen worden toegevoegd (bijvoorbeeld wassen wanneer dit het goedkoopst is).
  • Google heeft besloten om vanaf 2022 bij de productie van alle eigen devices, zoals deurbellen en thermostaten, zoveel mogelijk gerecycled materiaal te gebruiken. 
  • Optimalisatie van logistieke stromen door onder andere slimmere verkeersinformatie en automatische kilometerheffing om uiteindelijk tot reductie van uitstoot en energiegebruik te komen
  • Domotica, dat wil zeggen: het verlagen van het energieverbruik in en rond het huis (ventilatie, verlichting, verwarming) door bijvoorbeeld slimme thermostaten die alle apparatuur kunnen schakelen, energiemonitoring op apparaat en huis via touch screens; energiebesparing door aanwezigheidsdetectie, een koelkast die tevens werkt als voorraad- en energiebeheerder en die direct via internet bestelt bij de supermarkt.

ICT en duurzaamheid in cijfers

Een hogere organisatiegraad binnen een sector heeft als prettige bijkomstigheid dat er allerlei interessante cijfers boven water komen. Zo veroorzaakt de ICT-sector 2% van de CO2-uitstoot, ongeveer evenveel als het vliegverkeer. NL digital en dochterorganisatie Stichting ICT Milieu (die met Wecycle de inzameling en verwerking van miljoenen kilo’s afgedankte ICT-apparatuur organiseert) doen in dit opzicht een flinke duit in het zakje.

ICT gebruiken voor duurzaamheid binnen jouw omgeving?

We kunnen dus stellen dat ICT een flinke bijdrage kan leveren binnen de duurzaamheid en milieudoelen van verschillende bedrijven in diverse branches. Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden binnen jouw bedrijf? Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Wij zien vaak mogelijkheden waar in eerste instantie nog niet aan gedacht is.