ICT en duurzaamheid: ‘match made in heaven’ of water en vuur?

ICT duurzaamheid

ICT en duurzaamheid: ‘match made in heaven’ of water en vuur?

Wie aan duurzaamheid of maatschappelijk verantwoord ondernemen denkt, legt doorgaans niet meteen de link met ICT. Doe je dat wel, dan is de associatie vermoedelijk of heel positief of juist vrij negatief. Enerzijds is de sector namelijk met ontelbare pc’s, servers, netwerkcomponenten en printers een grote energieverslinder en verantwoordelijk voor een flinke schroothoop. Anderzijds biedt ICT-technologie juist talloze mogelijkheden om milieu- en andere duurzaamheidsdoelstellingen over alle branches heen versneld binnen handbereik te brengen. Zeker als Artificial intelligence, Internet of things, Datamining en Blockchain zich ‘straks’ in de strijd gaan mengen. Deze blog zal worden uitgebracht in 3 delen. Klik op de link hieronder om direct door te gaan naar deel 2!

Deel 2 van de themablog

ICT-innovaties die duurzaamheid bevorderen

Sinds ruwweg het nieuwe millennium en daarmee het volwassen worden van het internet, is er steeds meer aandacht gekomen voor duurzaamheid in de ICT-sector. Dit heeft gezorgd voor initiatieven op het gebied van energiebesparing en recycling. Daarnaast heeft het ook veel mooie innovaties opgeleverd. Deze lopen uiteen van 3D-printen en een toenemend aantal IoT-toepassingen, tot apps om voedselverspilling tegen te gaan en zuiniger rijgedrag dankzij realtime rijstijlmonitoring. 

Brandstofbesparing en andere toepassingen om ICT groener te maken

Mindful Driving is het positief beïnvloeden van het rijgedrag van berijders van voertuigen middels (realtime) feedback. Hiermee zijn brandstofbesparing tussen 10 en 20% geen uitzondering. Dit betekent alleen al voor busbedrijf Connexxion een jaarlijkse besparing van 5 miljoen liter brandstof. 

Daarnaast kun je denken aan toepassingen als telewerken, e-commerce, teleshoppen en domotica. Omdat je nou eenmaal samen meer bereikt dan alleen, zijn er de laatste decennia allerlei samenwerkingsverbanden ontstaan om ICT groener te maken. 

ICT & Energie

Zo levert Nederland ICT een bijdrage aan acties vanuit het SER Energieakkoord voor duurzame groei. Daarnaast is onze sector in 2008 de Meerjarenafspraak Energie-Efficiëntie (MJA3) aangegaan met de overheid. Dit houdt in dat ICT in 2020 30% efficiënter zal zijn op het gebied van energieverbruik ten opzichte van 2005. Die doelen zijn inmiddels al ruimschoots overtroffen, ondanks de voortdurende stijging van het dataverkeer en de dataopslag. Daarnaast wordt op verschillende manieren de ontwikkeling en toepassing van slimme ICT-oplossingen gestimuleerd. Het doorbraakproject ICT & Energie, dat de toepassing van slimme energiemanagementoplossingen en flexibilisering van energienetwerken vergroot, is hier een mooi voorbeeld van. 

ICT & Milieu

Een stimulans van heel andere orde is de ICT Milieu Award, een initiatief van Stichting ICT Milieu. Deze wordt jaarlijks toegekend aan het meest innovatieve, milieuvriendelijke, duurzame en aansprekende ICT-product op het gebied van recycling van gebruikte ICT-apparatuur, verantwoord materiaalgebruik, vermindering van afvalstoffen of vermindering van energieverbruik. Andere aansprekende, concrete initiatieven die we zijn tegengekomen zijn onder andere: 

  • Het gebruik van ICT voor het milieuvriendelijker organiseren van batchprocessen in de procesindustrie. 
  • Modulair ontworpen wasprogramma’s voor energie- en waterzuinige wasmachines zodat updates kunnen worden toegevoegd (bijvoorbeeld wassen wanneer dit het goedkoopst is).
  • Google heeft besloten om vanaf 2022 bij de productie van alle eigen devices, zoals deurbellen en thermostaten, zoveel mogelijk gerecycled materiaal te gebruiken. 
  • Optimalisatie van logistieke stromen door onder andere slimmere verkeersinformatie en automatische kilometerheffing om uiteindelijk tot reductie van uitstoot en energiegebruik te komen
  • Domotica, dat wil zeggen: het verlagen van het energieverbruik in en rond het huis (ventilatie, verlichting, verwarming) door bijvoorbeeld slimme thermostaten die alle apparatuur kunnen schakelen, energiemonitoring op apparaat en huis via touch screens; energiebesparing door aanwezigheidsdetectie, een koelkast die tevens werkt als voorraad- en energiebeheerder en die direct via internet bestelt bij de supermarkt.

ICT en duurzaamheid in cijfers

Een hogere organisatiegraad binnen een sector heeft als prettige bijkomstigheid dat er allerlei interessante cijfers boven water komen. Zo veroorzaakt de ICT-sector 2% van de CO2-uitstoot, ongeveer evenveel als het vliegverkeer. NL digital en dochterorganisatie Stichting ICT Milieu (die met Wecycle de inzameling en verwerking van miljoenen kilo’s afgedankte ICT-apparatuur organiseert) doen in dit opzicht een flinke duit in het zakje.

ICT gebruiken voor duurzaamheid binnen jouw omgeving?

We kunnen dus stellen dat ICT een flinke bijdrage kan leveren binnen de duurzaamheid en milieudoelen van verschillende bedrijven in diverse branches. Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden binnen jouw bedrijf? Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Wij zien vaak mogelijkheden waar in eerste instantie nog niet aan gedacht is.

Deel 2 van de themablog

Zoals eerder gecommuniceerd zal dit themablog in 3 delen worden uitgebracht. Vanaf hier vind je het nieuwe en tweede gedeelte van de blog die een frisse kijk geeft op het gebruiken van ICT voor een duurzamere samenleving.

Het sociale effect van ICT-technologie  

Je zou het bijna vergeten, maar een sterk groeiende ICT-sector heeft ook sociale effecten. Je weet wel, de P van People. Internet en het toegenomen gebruik van smartphones wereldwijd hebben in wezen gezorgd voor democratisering van grote bevolkingsgroepen. Niet alleen doordat veel meer mensen toegang hebben tot informatie, maar ook omdat mensen via social media en YouTube een ‘virtueel bestaan’ hebben gekregen. 

Banengroei in arme landen

Tegelijkertijd creëert de technologische ontwikkeling nieuwe banen in armere landen. In de praktijk zijn het vooral de wat beter opgeleide en mensen met een bovengemiddeld inkomen die daarvan profiteren. Anderzijds is er nog altijd een ‘braindrain’ gaande die de kloof tussen westerse landen en ontwikkelingslanden verder vergroot. Een braindrain houdt in dat de intellectuele bovenlaag uit arme landen wegtrekt naar rijkere, westerse landen.

Efficiëntere windmolens en precisielandbouw

Het effect van golven en wind op windturbines wordt gemeten en geanalyseerd door sensoren te installeren. De windmolens worden daardoor een stuk efficiënter. Binnen de agrarische sector wordt al rekening gehouden met een heuse revolutie met zelfsturende tractoren en precisielandbouw middels sensoren in gewassen. Maar ook efficiëntere bemesting en het optimaliseren van de groei van gewassen. 

Energiebesparingen door big data analyse

Door kantoorwerkplekken te voorzien van allerlei sensoren kan niet alleen het energieverbruik verder worden teruggedrongen, maar ook het werkklimaat een boost krijgen. Met tot 10% meer productiviteit als prettige bijkomstigheid. Hadden we afvalverwerking al genoemd? Suez is er bijvoorbeeld in geslaagd om met behulp van data-analyse efficiëntere routes te rijden en de CO2-uitstoot van vrachtwagens terug te dringen. De zorgsector heeft op haar beurt de nodige technologieën omarmd, wat onder andere al een ‘voorspeller’ van darmkanker heeft opgeleverd. Last but not least is waterzuivering. Een door IBM uitgevoerd experiment in Spanje leverde dankzij big data bij een afvalwaterzuiveringsinstallatie een energiebesparing op van 13,5%. Ook waren er 14% minder chemicaliën nodig.

Hoe duurzaam zijn wij met onze ICT?

In tegenstelling tot techbedrijven die van verduurzaming hun core business hebben gemaakt, is duurzaamheid voor ons (en waarschijnlijk ook voor jou) ‘slechts’ bijzaak. Dit neemt echter niet weg dat het een zeer belangrijke zaak is. Het heeft namelijk veel invloed op de volgende generaties. Je kunt al een bijdrage leveren door bijvoorbeeld: 

  • Minder te printen
  • Vaker een sim-only abonnement te kiezen
  • Langer te doen met jouw mobieltjes

Bij SPOT adviseren we klanten in dit kader om toch iets meer te investeren in bijvoorbeeld laptops en daarmee de levensduur te verlengen van pak ‘m beet drie naar vijf jaar. Dat is in wezen ook financieel lonend. Bekijk ook de mogelijkheden van internet of things (IoT), of zakelijke domotica, eens voor jouw bedrijf. De onderstaande 5 tips kunnen je nog verder op weg helpen: 

1 Ga richting papierloos

Het papierloze kantoor is ondanks de opmars van digitaal en mobiel nog steeds geen feit. Wel kunnen we met z’n allen de papierwinkel stevig verkleinen door documenten te scannen en digitaal te delen via cloudopslag in plaats van kopietjes maken. Dit maakt je kantoor meteen een stuk efficiënter.

2 Werk vooral met duurzame leveranciers

Zeker als je een productiebedrijf hebt, dan is dit iets om serieus over na te denken. Kijk niet alleen naar je eigen producten en processen, maar ook naar die van je toeleveranciers. Een bedrijf als Apple weet sinds 2011, toen men het aan de stok kreeg met milieuactivisten vanwege een deal met een Chinees bedrijf dat afval dumpte, maar al te goed waar we het over hebben. 

3 Doe (meer) aan recycling 

Bij hergebruik kun je al aan simpele dingen denken als pennen die worden weggegooid als ze leeg zijn, waardoor de afvalberg alleen maar groter wordt. En overweeg eens om over te stappen op navulbare printer cartridges of toners. Dit geldt ook voor refurbished hardware. Ook recyclebakken in de keukens en kantines van jouw pand kan al een verschil maken. 

4 Pak je energieverbruik aan

Het verlagen van het energieverbruik is sowieso een goede manier om geld te besparen. Dat kan al met relatief simpele stappen. Vervang bijvoorbeeld oude en eigenlijk al afgeschreven apparaten met een lager energielabel dan de huidige generatie. Of stap met de kantoorverlichting over op ledlampen. En neem net als thuis je energieleverancier eens onder de loep. Diverse aanbieders hebben opties voor groene stroom of zijn erin gespecialiseerd, zoals Greenchoice.

5 Gebruik een groene hoster

Dat het voordelen biedt om je te profileren als duurzame leverancier is uiteraard ook aan hostingpartijen niet voorbij gegaan. Zij gaan in toenemende mate in zee met partijen die duurzame energie leveren of milieu compenserende maatregelen nemen. Dit hoeft geen kosten op te leveren, aangezien de meeste groene hosters vergelijkbare diensten aanbieden tegen dezelfde prijs of zelfs lager. Vergeet dus zeker niet je datacenterpartner eens onder de loep te nemen. 

Een vooruitstrevend bedrijf

Een mooi voorbeeld van een vooruitstrevend bedrijf dat stappen onderneemt richting een groenere toekomst is aannemersbedrijf Gebroeders van der Veekens. Dit bedrijf is gecertificeerd op de trede 5 van de Co2 prestatieladder. “Op trede 2 kijk je als bedrijf alleen naar je eigen Co2 uitstoot, maar vanaf trede 5 ga je ook kijken naar wat de bedrijven uitstoten met wie jij samenwerkt, en of dit beter kan.” Bij SPOT werken we met een groen datacenter, namelijk Equinix. De cloud is trouwens bijna per definitie groener dan een eigen serverpark. Omgerekend naar het aantal gebruikers zijn datacenters energie-efficiënter en veroorzaken minder CO2-uitstoot per ‘abonnee’. Andere voordelen zijn efficiënter gebruik van ICT-resources in het algemeen en toenemend gebruik van hernieuwbare energiebronnen.