ICT-keuzes: niet omdat het kan maar omdat het moet

Spot-ict-ict-keuzes2

ICT-keuzes: niet omdat het kan maar omdat het moet

Keuzestress. Veel mensen kampen ermee en het kent veel gezichten. Het kan je zomaar overvallen bij de ijssalon (‘Wordt het Vanille of toch Oreo?’). Of bij de supermarkt wanneer je wordt aangestaard door tientallen soorten chips en je van pure paniek naar huis gaat met een zakje pinda’s. De keus voor de juiste opleiding van je kind (toch, vaders en moeders?) of de juiste technologie (herkenbaar, heren en dames van de directie?) is bijna helemaal niet te doen. Ons devies: (bijna) alles is mogelijk en maar weinig is (echt) nodig.

Bedrijfsprocessen centraal

Bij Spot ICT (Single Point of Technology, weet u het nog?) krijgen we dagelijks vragen van klanten die het niet meer weten. Dan nemen we hem of haar aan de hand mee en kijken naar wat er echt nodig is. We stellen dus de bedrijfsprocessen centraal en zoeken daar de passende technologie bij en niet andersom. Dan valt er gelukkig al heel veel af. Want waarom zou je met een stand-alone fabriek naar de cloud gaan? Heb je echter meerdere fabrieken in dezelfde business unit, dan wordt het plaatje al iets anders. Andersom komt trouwens net zo vaak voor, dus dat de IT-manager of -afdeling nieuwe mogelijkheden bewust buiten de deur houdt. Dat kan omdat men de eigen positie wil beschermen maar ook omdat de juiste kennis ontbreekt.

Blije ‘kasteelheer’

Zoals een 55-jarige klant van ons die zich voorzichtig aan uit zijn bedrijf wil terugtrekken maar op de achtergrond nog wel wil blijven meekijken. Volgens zijn huidige IT-man moet hij daarvoor naar kantoor blijven komen maar dat hebben we hem inmiddels uit zijn hoofd kunnen praten. Een andere ondernemer heeft een kasteel waarmee hij wil uitgroeien tot absolute top van trouwlocaties. Die ging tot voor kort dagelijks naar het kasteel om daar te werken, terwijl hij daar voor de plechtigheid pas vanaf 17.00 uur echt aanwezig hoefde te zijn. Hij gaat nu pas in de loop van de dag naar zijn werk en voor die tijd werkt hij lekker in de cloud en is daardoor veel meer thuis voor zijn kinderen.

Wat die andere keuzes betreft: dat zult u toch echt helemaal zelf moeten oplossen. Maar ach, daar heeft u na een goede IT-keus ook voldoende tijd en, met wat mazzel, ook geld voor. Dus Vanille of Oreo? Neem ze lekker allebei!