Voorkom beveiligingsproblemen en stap tijdig over op de nieuwste Windows versie!

Voorkom beveiligingsproblemen en stap tijdig over op de nieuwste Windows versie!

 

Op 14 januari 2020 is het zover: dan gaat de stekker uit Windows 7 en Windows Server 2008. Inderdaad, je kunt er dan nog jaren mee werken. Verstandig is dat alleen niet, gezien de wegvallende ondersteuning, security updates en de benodigde functionaliteit. Op dit moment werkt maar liefst de helft van de bedrijven nog met Windows 7. Hoogste tijd dus om serieus actie te ondernemen.

Dag Windows 7 en Server 2008. Hallo Windows 10 en Server 2016!

Op dit moment werkt, vijf jaar na de uitfasering van XP, nog altijd zo’n 10% met deze sterk verouderde versie. Meer dan de helft van de bedrijven werkt nog met Windows 7, ondanks de destijds geboden mogelijkheid om kosteloos te upgraden naar Windows 10. Hoogste tijd dus om serieus actie te gaan ondernemen.

Uitstel van executie

De cijfers rondom de exacte aandelen van de verschillende besturingsversies zijn overigens op z’n zachtst gezegd niet eenduidig. Vooral over de acceptatie van Windows 10 is grote verdeeldheid. Over Windows 8 is men wel unaniem: dat aandeel is met enkele procenten te verwaarlozen. Hoe dan ook, de chaos rondom het op het allerlaatste moment afscheid nemen van Windows XP was destijds compleet. Wij zijn dat in elk geval nog niet vergeten. En hoewel Microsoft bij Windows 7 de optie biedt om nog drie jaar lang tegen betaling beveiligingspatches te ontvangen, blijft het uitstel van executie.

Ingrijpend

Naast beveiliging speelt namelijk ook de telkens voortschrijdende technologie een rol. Daar houdt Windows 7, tien jaar na de launch, geen gelijke tred meer mee zodat je achter gaat lopen. Ondernemen is anticiperen en daarom adviseren wij je de uitfasering van Windows 7 of 8 naar Windows 10 in gang te zetten.De overstap naar een andere besturingssysteem van jouw serverpark is overigens minstens zo ingrijpend. Ook hier is een wake-up call op zijn plaats en verdient een migratie naar Windows Server 2016 de komende maanden een vaste plek op de agenda. Want januari 2020 lijkt misschien nog ver weg, maar implementeren kost tijd.

Kortere levensduur

Vanaf het moment dat de handtekening is gezet, kan het nog zes tot acht weken duren voordat de migratie afgerond is. Daarbij is de kans groot dat je ook de hardware moet vervangen om met de nieuwe software te kunnen werken. De levensduur van servers is immers gemiddeld korter dan die van Pc’s. Tot slot kan de aanstaande uitfasering, wanneer je nog on-premise werkt, een uitgelezen moment zijn om over te stappen naar de cloud. Daar ben je namelijk altijd up-to-date en speelt het probleem sowieso niet.

Voor ‘Eerste Hulp Bij Overstappen’ staan onze hulpverleners paraat via de telefoon of mail.