Werken tijdens vakantie: must of rust?

spot-ICT-Werken-tijdens-vakantie

Werken tijdens vakantie: must of rust?

Tegenwoordig hoeven we onze kids op weg naar ons vakantieadres niet meer te entertainen. Die rol is allang overgenomen door allerlei apparaten. Voor de komst van smartphones, tablets en hoofdsteunmonitoren werd de tijd nog wel eens gedood met een paar rondjes ‘Ik ga op reis en ik neem mee…’. In de steeds langer wordende reeks artikelen die dan volgt, zullen frisbee, Yahtzee en emmertjes vandaag de dag wel zijn ingehaald door powerbanks, repeaters en wachtwoorden. En voor papa’s en mama’s?

Anytime, anywhere access

Heel eerlijk? Waarschijnlijk hetzelfde, en dan kan de laptop eraan worden toegevoegd. Want waar vroeger bellen met de zaak tijdens je vakantie al taboe was, is doorwerken de laatste jaren heel gewoon geworden. Wat dat betreft is ‘Anytime and anywhere access’ voor velen een zegen maar voor anderen wellicht een vloek. In elk geval drie weken van het jaar. Het wordt immers ook steeds vaker min of meer door je werkgever of klanten van je verwacht dat je in elk geval vinger aan de zakelijk pols houdt. Voor ZZP-ers en andere kleine ondernemers is de boel de boel laten al helemaal lastig want wie pakt het tijdens hun afwezigheid op? En deze groep is de laatste jaren enorm gegroeid.

‘Rust in de kop’

De meeste van onze ‘Spotters’ gaan daar pragmatisch mee om. Er wordt wel degelijk veel gas teruggenomen. Door echter net voor de dag echt is begonnen en/of ’s avonds even in te loggen en de belangrijkste zaken door te nemen, krijg je juist wat ‘rust in de kop’. Wat dat betreft zijn we eigenlijk allemaal wel een beetje controlefreak. Zo’n vluchtig contact met het werk zwemt, zont of duikt toch een stuk rustiger. Bovendien val je op die manier bij thuiskomst ook niet meteen weer in een gat waardoor je een week later alweer aan vakantie toe bent. Voor de echte diehards is er bovendien cloud-telefonie. Dan kun je ook nog eens bellen met je mobieltje terwijl de klant het nummer van de zaak te zien krijgt. Op die manier ben je voor relaties dus virtueel nooit op vakantie. Als je dan nog geen medewerker van het jaar wordt…